Khasiat mengonsumsi buah-buahan dan sayur-sayuran dalam kehidupan sehari-hari

Apakah beberapa faedah mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran?

Buah-buahan dan sayur-sayuran harus menjadi bahagian penting dalam diet harian anda. Ia secara semula jadi baik dan mengandungi vitamin dan mineral yang boleh membantu untuk memastikan anda sehat. Mereka juga boleh membantu melindungi daripada beberapa penyakit. Buah-buahan dan sayur-sayuran penuh dengan vitamin, mineral, serat, dan fitokimia yang melawan penyakit. Oleh sebab itu, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari boleh membantu mengurangkan risiko anda:

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi serat yang penting untuk memastikan anda kenyang, memastikan pencernaan normal, dan telah dikaitkan dengan mengurangkan risiko dan kesan beberapa penyakit termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, tekanan darah yang tinggi dan beberapa jenis kanser.

 2. Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi banyak vitamin dan mineral penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan anda sendiri; inilah yang membuatkan anda berasa sihat dan bertenaga.

3. Menggantikan makanan berkalori tinggi anda dengan buah-buahan dan sayur-sayuran (yang cenderung lebih rendah kalori) boleh menyebabkan pengambilan kalori yang lebih rendah. Ini seterusnya akan mengurangkan risiko penambahan berat badan, yang dikaitkan dengan beberapa penyakit seperti Diabetes Jenis 2 dan tekanan darah tinggi.

Dengan memakan buah, seseorang membekalkan tubuh mereka dengan vitamin utama, antioksidan dan serat makanan. Ini boleh memberi manfaat besar untuk kesihatan jantung, pencernaan, pengurusan berat badan dan kesihatan kulit. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang rendah lemak, garam dan gula. Mereka adalah sumber serat makanan yang baik. Sebagai sebahagian daripada diet yang seimbang, teratur dan gaya hidup yang sihat dan aktif, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi boleh membantu anda untuk:

Buah-buahan dan sayur-sayuran membantu anda mengekalkan kesihatan yang baik. Kerana ia rendah lemak tepu, garam dan gula, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sebahagian daripada diet seimbang yang boleh membantu anda menurunkan berat badan atau mencegah penambahan berat badan. Selain itu, ia boleh membantu anda mengurangkan keradangan, dan menurunkan paras kolesterol dan tekanan darah.

Baca Juga : 13 Manfaat Buah-buahan Untuk Tubuh Manusia

Bagaimanakah anda boleh memastikan bahawa anda mendapat manfaat sepenuhnya daripada faedah ini?

*Ini adalah cadangan umum mengikut umur. Kandungan laman web ini adalah untuk tujuan pendidikan dan tidak bertujuan untuk menawarkan nasihat perubatan peribadi. Anda harus mendapatkan nasihat dari doktor anda atau pembekal kesihatan bertauliah lain dengan soalan yang mungkin anda ada mengenai secara keadaan perubatan. Jangan sekali-kali kelian mengabaikan nasehat perobatan profesional atau kelewatan dalam mendapatkannya karena sesuatu yang anda telah baca di halaman web ini. Sumber Pemakanan tidak meyarakan atau mendukung sebarang produk.

Kandungan laman web ini adalah untuk tujuan pendidikan dan tidak bertujuan untuk menawarkan nasihat perubatan peribadi. Anda harus mendapatkan nasihat dari doktor anda atau pembekal kesehatan bertauliah lain dengan sebarang soalan yang mungkin anda ada mengenai keadaan perubatan. Jangan sekali-kali anda mengabaikan nasihat perubatan profesional atau kelewatan dalam mendapatkannya kerana sesuatu yang anda telah baca di halaman web ini.

Cari penjimatan di kawasan anda dan temui cara baharu untuk menyediakan makanan mesra bajet. Untuk memaksimumkan nutrien dan daya tarikan, beli dan sajikan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Cuba beli buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengikut musim, dan pilih untuk kesegaran dan kualiti. Anda harus: Bersihkan kabinet makanan ringan anda. Penyelidik membandingkan pilihan makanan yang dibuat orang apabila diberi tiga pilihan: bilangan makanan sihat dan tidak sihat yang sama, lebih banyak makanan sihat, atau lebih banyak makanan tidak sihat. Hasilnya, yang diterbitkan dalam BMC Public Health pada November 2018, menunjukkan bahawa menghapuskan pilihan yang kurang sihat lebih berkemungkinan menghasilkan pilihan yang sihat daripada mana-mana senario lain. Jadi menyimpan banyak hasil adalah baik, tetapi menghapuskan alternatif makanan ringan akan menutup perjanjian itu.

​Buah-buahan dan sayur-sayuran – anda melihatnya setiap hari di pasar basah, pasar raya, gerai penjaja atau di atas pinggan anda. Kadang-kadang anda memakannya dan pada masa lain, anda mengabaikannya. Anda jarang memberi perhatian kepada mereka. Sebelum anda menganggapnya sebagai makanan yang membosankan, murah dan setiap hari, luangkan masa beberapa minit untuk memahami faedah makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Berikut ialah beberapa perkara menarik yang mungkin anda tidak tahu tentang kebaikan mereka yang sihat…